- Guldfågelns Majskyckling -

"NU FINNS DET ÄNNU MER GOTT DU KAN GÖRA MED SVENSK MAJSKYCKLING"

NYA GODA RECEPT. När Guldfågeln lanserade sin färska, svenska majskyckling hjälpte jag till med några av mina bästa recept. Det blev en sådan framgång att Guldfågeln nu utökat sitt majskycklingsortiment med majskycklinglårfilé och majskycklingben.
Så nu har jag tagit fram ett par läckra recept för just de styckningsdetaljerna. Men jag passade också på att lägga till ytterligare ett recept för helstekt majskyckling och ett nytt för majskycklingbröstfiléer.
Mina recept visar hur enkelt det är att laga goda kycklingrätter av färsk svensk majskyckling som passar både till vardag och festligare tillfällen. Prova och njut du också. Lycka till.

Tommy Myllymäki

- VÅRA GODA RECEPT PÅ MAJSKYCKLING -

HELSTEKT MAJSKYCKLING

golden line

MED ROSTAD SALLAD AV GRÖNKÅL,
POTATIS, DILL, VALNÖTTER OCH BROCCOLI

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Gnid in kycklingen med olja och krydda med salt. Rosta kycklingen i ugn 200°C i 30 min, sänk värmen till 180°C och stek ytterligare ca 30 min tills köttet är genomstekt.
Tag kycklingen ur ugnen och låt den vila 10 min innan du skär upp och serverar. Rosta potatisen på 180°C i ca 30 min, krydda med salt. Stek grönkål och broccoli i smör hastigt ca 2–3 min, tillsätt valnötter, salt, citronjuice och grädde och låt koka upp.
Blanda försiktigt runt så att grädden ligger som ett tunt lager runt kål och broccoli. Blanda kål och broccoli med potatis och dill till en sallad och servera tillsammans med kycklingen.

4 PORT
1 st Hel Majskyckling
Matolja Salt

ROSTAD SALLAD
1 liter Grönkål, stammar borttagna och bruten i mindre bitar
600 g Kulpotatis i halvor
2 dl Plockade dillvippor
1,5 dl Rostade valnötter
1 dl Grädde
50 g Smör
1 msk Citronjuice
Salt


hel majskyckling
socialmediadelning

GRYTA AV MAJS- KYCKLINGLÅRFILÉ

golden line

MED PAPRIKA, POTATIS, TOMAT,
ÖRTER, SPISKUMMIN OCH FETAOST

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Fräs kyckling, lök, vitlök, paprika, spiskummin, rökt paprika och chili i olivolja tills grönsakerna är glansiga.
Tillsätt tärnade, färska tomater, passerade tomater, honung och potatis samt hönsbuljong och lager- blad. Låt sjuda 30–40 min, fyll på med vatten om vätskan dunstar.
När potatisen är mjuk, låt grytan koka ihop något för djup och fyllig smak. Smaka av med salt och peppar.
Strö över fetaost och oregano.

4 PORT
8 st Majskycklinglårfiléer, delade i 4 bitar
4 st Plommontomater, skållade, skalade, skurna i tärningar om 1x1 cm
2 st Röda paprikor, i tärningar om 1x1 cm
1 st Gul lök, grovt hackad
4 st Vitlöksklyftor, hackade
4 dl Passerade tomater
2 msk Honung
1 st Röd chili
1 msk Rökt paprikapulver
2 tsk Spiskummin

 
3 dl Hönsbuljong
1 st Lagerblad
200 g Smulad fetaost
1 st Kruka färsk oregano
8 st Kulpotatisar, delade i skivor
Svartpeppar, nymalen
Salt


hel majskyckling
socialmediadelning

HELSTEKT MAJSKYCKLING

golden line

MED CITRON OCH TIMJANGLACE,ROSTAD
VITLÖKSGRÄDDE, TOMAT, SPARRIS OCH LÖK

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Krydda kycklingen med salt och bind upp benen. Gnid in med olja och baka i ugn 200°C i 30 min. Under tiden blanda honung med citronskal och timjan och pensla kycklingen.
Sänk värmen till 180°C och pensla kycklingen var 10:e min. Låt steka i ca 30 min tills kycklingen är genomstekt. Tag kycklingen ur ugnen och låt vila.

 
Stek steklökarna långsamt i smör i ca 10 min höj värmen och stek även sparrisen, tillsätt tomaterna och timjan och låt allt bli varmt. Krydda med salt och peppar.
Stek skivade vitlöksklyftor i smör tills de är gyllene, tillsätt grädden och låt koka till god smak. Smaka av med salt.
Lägg upp kycklingen med garnityren runt omkring, skeda grädden ovanpå.

4 PORT
1 st Hel Majskyckling
1 dl Flytande honung
2 st Citroner, skalet av
2 msk Plockade timjanblad
2 dl Grädde
20 st Cocktailtomater, skållade och skalade
12 st Gröna sparrisar
12 st Steklökar, skalade och delade
10 st Vitlöksklyftor, skivade
1 msk Plockad timjan
Salt
Svartpeppar, nymalen
Matolja
Smör till stekning


hel majskyckling
socialmediadelning

GRILLAD MAJS- KYCKLINGBRÖSTFILÉ

golden line

MED BLOMKÅL, DRUVOR,
RÄDISOR, SAMT PARMESANMAJONÄS

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Grilla eller stek kycklingen hastigt på båda sidor och stek sedan färdigt i ugn 150°C i cirka 25 min, låt vila 5 min och skiva sedan upp kycklingen.
Koka blomkålen hastigt och kyl ned. Blanda blomkål, druvor, rädisor, gräslök, machesallad och gemsallad i en bunke. Häll över olivolja och citronsaft och krydda med salt.
Blanda majonnäs med parmesanost, vitlök och kapris. Smaka av med salt. Lägg upp salladen på tallrikar och lägg den skivade kycklingen ovanpå. Servera med såsen vid sidan.

4 PORT
4 st Majskycklingbröstfiléer
1 st Blomkålshuvud, i mindre buketter
300 g Röda vindruvor, delade
1 knippe Rädisor, i klyftor
1 dl Fint skuren gräslök
100 g Riven parmesanost
2 msk Finhackad kapris
2 dl Majonnäs

 
1 st Vitlöksklyfta, riven
1 liter Plockad machesalladsblad
2 huvuden Gemsallad, sköljd och riven i bitar
3 msk Olivolja
1 msk Citronjuice
Salt


hel majskyckling
socialmediadelning

MAJSKYCKLING- BRÖSTFILÉ

golden line

I KRYDDIG MOROTSSÅS MED
INGEFÄRA, YOGHURT OCH KORIANDER

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Stek majskycklingbrösten i smör till- sammans med gul curry tills att de har fin färg ca 2 min på varje sida. Stek kycklingen klar i ugn 150°C i ca 25 min.
Stek morötterna i samma panna och i samma fett som kycklingen på medel- värme tills de är mjuka. Koka ihop morotsjuicen tills 1/3 återstår, tillsätt skivad röd chili och ingefära och låt sjuda 1 min.

 
Mixa ned 200g smör i omgångar med hjälp av en stavmixer, smaka av såsen med citronjuice och salt. Sila genom sil. Skiva kycklingen och lägg upp på tallriken, skeda över mycket sås, toppa med morot, yoghurt och koriander.

4 PORT
4 st Majskycklingbröstfiléer
1 liter Morotsjuice
200 g Smör + smör att steka i
1/2 Röd chili, fint skivad
40 g Färsk ingefära, skalad och skuren i små tärningar
8 st Små morötter, gärna knipp- morötter
2 tsk Gul curry
2 krukor Färsk koriander, grovt plockad
1 dl Matlagningsyoghurt
3-4 tsk Citronjuice
Salt


hel majskyckling
socialmediadelning

GLASERADE MAJSKYCKLINGBEN

golden line

MAJSKYCKLINGBEN GLASERADE MED
SÖT SOYA, VITLÖK OCH SESAM

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Koka samman soya, socker, ananasjuice, vinäger, vitlök och nymalen svartpeppar i 5 min på medelvärme, red av till simmig konsistens med maizena.

Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form och gnid in med matolja. Krydda med lite salt.

Rosta kycklingbenen i ugn 225°C i ca 15 min, pensla nu kycklingbenen med såsen som kokat ihop. Pensla ca var femte min och låt steka i 20 min till. Kolla så att kycklingbenen är genomstekta och har en temperatur på 82°C.


Ta ut kycklingbenen och pensla en sista gång med såsen och strössla över sesamfrön.

Blanda samman alla ingredienser till kålsalladen och smaka av med salt.


FRISK KÅLSALLAD
6 dl Vitkål fint strimlad
2 st Lime saft och skal av
1 dl Olivolja
1 kruka Mynta grovt hackad
i kruka Koriander grovt hackad
1 st Röd chili
Salt

4 PORT
12 st Majskycklingben
1 dl Kikkomansoya
1 dl Råsocker
4 msk Ananasjuice
2 msk Rödvinsvinäger
4 st Vitlöksklyftor rivna
20 drag Nymalen svartpeppar
1 msk Sesamolja
Maizena Redning
2 msk Blandade sesamfrön
Matolja
Salt


majskycklingben
socialmediadelning

MAJSKYCKLINGLÅRFILÉ
I PANNA

golden line

MED CHAMPINJONER, LÖK,
LUFTTORKAD SKINKA OCH DRAGON

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Skär lårfiléerna i mindre bitar och krydda med salt.

Stek lårfiléerna på hög värme i olja tills de fått färg, tillsätt lök och champinjoner och stek ytterligare i 2-3 min på hög värme.

Tillsätt vitt vin och låt koka torrt, tillsätt grädde och örter och låt bubbla ihop till simmig sås.


Smaka av med salt och nymalen peppar. Toppa med strimlad skinka.

Servera med valfritt tillbehör.

4 PORT
600 g Majskycklinglårfile
50 g Lufttorkad skinka i strimlor
1 st Gul lök i skivor
200 g Champinjoner kvartade eller skivade
1 kruka Dragon fint strimlad
1 kruka Bladpersilja fint strimlad
1 dl Vitt vin
2 dl Grädde
Salt
Olivolja till stekning


Majskycklingbrostfile
socialmediadelning

MAJSKYCKLINGLÅRFILÉ
MED PASTA

golden line

SPAGHETTI MED TOMAT,
CHILI OCH VITT VIN

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Dela lårfilén en gång och börja steka den i stekpanna tillsammans med 1 dl olivolja, chili, lök och vitlök. Låt fräsa i 3-4 min.

Tärna tomaterna och tillsätt dem, buljongtärningen och det vita vinet. Låt koka ihop i 5 min.

Koka under tiden pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan och blanda pasta och sås och tillsätt parmesanosten.


Blanda runt allt tills all sås sugits in i pastan. Lägg upp och toppa med strimlad basilika och ev. lite extra riven ost.

4 PORT
400 g Majskycklinglårfile
2 st Färska tomater skållade och skalade
1 st Gul lök finhackad
2 st Röd Chili finhackade
eller 1-2 msk Chiliflakes
2 st Vitlöksklyftor fint skivade
1 st Tärning kycklingbuljong
1 dl Olivolja
1 dl Vitt vin
2 dl Riven Parmesanost eller Pecorinoost
1 kruka Basilika fint strimlad
300 g Spagetti
Salt


Majskycklingbrostfile
socialmediadelning

HELSTEKT MAJSKYCKLING

golden line

MED FÄNKÅL,
HONUNG OCH SVARTPEPPAR

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp honung, smör, citronjuice och citronskal samt fänkålsfrö och svartpeppar och låt koka tills den är något simmig.

Krydda kycklingen med salt och pensla från början med såsen. Stek kycklingen i ugn 180°C i ca 60 min, pensla med såsen var 10e min. När kycklingen är klar (temp 82°C), ta den ur ugnen och pensla en sista gång och krydda med flingsalt och lite extra stött fänkålsfrö och svartpeppar

GRATÄNG:
Lägg fänkål och potatis i ugnsfast form och krydda med salt, svartpeppar och gnid in med olivolja och vitlök.

Baka i ugn 180°C i 30 min, tillsätt grädde och baka i ytterligare 15 min. Toppa med smulad getost och baka ytterligare 15 min. Strö över fint strimlad persilja och krossade crostinis innan servering.

4 PORT
1 st Hel Majskyckling
2 msk Grovt stött Fänkålsfrö
+ 1 krm till servering
1 dl Honung
1 st Citronsaft och skal av
10 drag Svartpeppar nymalen
50 g Smör smält
Salt

GROV GRATÄNG PÅ POTATIS OCH FÄNKÅL MED KRUTONGER OCH GETOST
2 dl Fänkålshuvud i grova klyftor
400 g Potatis i halvor
3 dl Grädde
2 st Vitlöksklyftor finrivna
200 g Smulad getost
0,5 dl Fint hackad bladpersilja
1 dl Crostini grovt krossade

Salt och nymalen Svartpeppar samt Olivolja


hel majskyckling
socialmediadelning

UGNSSTEKT MAJSKYCKLINGBRÖSTFILÉ

golden line

PÅ GRILLAT BRÖD MED ÄRTOR,
PARMESAN OCH MYNTA

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Krydda kycklingen med salt och peppar och gnid in med en skvätt olivolja. Baka kycklingen i ugn på 200°C till en innertemperatur av 68°C. Tag ut ur ugnen och låt vila tills termometern visar 72°C.

Fräs schalottenlöken i 50 g smör och resterande olivolja på låg värme, tillsätt ärtor och fräs tills allt är varmt.

Mosa ärtorna med en gaffel till grovt mos och smaksätt med citronskal och juice, grovhackad mynta och parmesanost (spara lite ost och mynta till uppläggning) smaka av med salt.


Grilla eller rosta brödet ganska hårt så att det får god smak och mycket karaktär.

Skiva kycklingen och bygg sedan en smörgås: först bröd, sen lite ärtkompott, sedan kycklingskivor och toppa sen med ärtkompott, lite mynta och riven parmesanost samt nymalen svartpeppar och god olivolja.

4 PORT
4 st Majskycklingbröstfilé
4 skivor Surdegsbröd
4 dl Gröna ärtor
1 st Citron (skalet av)
1 msk Citronjuice
50 g Smör
Ca 1 dl God Olivolja
1 st Bananschalottenlök finhackad
1 kruka Färsk Mynta grovhackad
100 g Riven Parmesanost eller Pecorino

Svartpeppar nymalen
Salt


majsbrostfile
socialmediadelning

MAJSKYCKLINGFILÈ

golden line

MED RISOTTO PÅ CHORIZO, PAPRIKA
OCH ROSMARIN

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Krydda kycklingbrösten med salt och peppar och stek dem gyllene i hög värme i smör och olivolja i stekpanna, låt även rosmarinkvistarna steka med tills de är krispiga, lyft upp dem och kycklingbrösten och stek kycklingen klar i ugn 125°C till en innertemperatur av 72°C. Stek citronerna mörkbruna i stekpannan.

Fräs gul lök och ris genomskinligt i oljan i en kastrull. Tillsätt chorizo och fräs någon minut och tillsätt sedan kycklingbuljongen pö om pö och rör under tiden, koka riset på medelvärme.


När riset är nästintill färdigt tillsätt paprika, smör och parmesanost. Låt stå någon minut och smaka av med salt och peppar.

Skiva upp kycklingen och lägg den på risotton, plocka av de friterade gröna bladen från rosmarinen och strössla över kycklingen. Avsluta med en klyfta stekt citron.

4 PORT
4 st Majskycklingfiléer
8 st Kvistar rosmarin
2 st Citroner
Olivolja till stekning

RISOTTO
4 dl Risottoris
2 st Gula lökar, finhackade
100 g Rostad paprika
200 g Choritzokorv, urtagen ur fjälstret och grovt hackad
100 g Riven parmesanost
8 dl Varm kycklingbuljong
75 g Smör


Majskycklingfile
socialmediadelning

HEL MAJSKYCKLING

golden line

MED SYRLIG KÅLSALLAD
MED LIME, AVOKADO, THAIBASILIKA, KORIANDER
OCH CHILI SAMT SOJAMAJONNÄS

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Klipp upp kycklingen vid ryggen och fläk ut den skär några snitt vid låren och gnid in kycklingen med salt och lite olja.

Stek kycklingen i ugn på 175°C i ca 60 min eller tills innertemperaturen är 82°C.

Blanda samman alla kålsorter med basilikablad och koriander.


Blanda chilin med fisksås, limejuice, vatten, vitlök, risvinäger och socker.

Blanda dressingen med kål, avokado och örter och smaka av med ev. lite mer salt. Blanda majonnäs med soja och den rivna ingefära till såsen.

4 PORT
1 st Majskyckling (hel)
300 g Vitkål, strimlad
100 g Blomkål i buketter
4 st Brysselkål bara bladen
50 g Rödkål, strimlad
2 st Avokado, dela i mindre bitar
1 kruka Basilika helst thaibasilika
1 kruka Koriander
1 st Röd chili, finstrimlad
0,5 dl Fisksås
0,5 dl Limejuice
0,5 dl Vatten
2 st Vitlöksklyftor (hackade)
2 tsk Socker
2 tsk Risvinäger

SÅS
2 dl Majonnäs
2 msk Soja
2 tsk Ingefära, finriven


hel majskyckling
socialmediadelning

ÖRTSTEKT MAJSKYCKLINGFILÉ

golden line

MED MOROT, OLIVER, SOLTORKAD
TOMAT OCH PARMESANOST

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Klappa in kycklingfiléerna med hälften av örterna.

Krydda kycklingen med salt och stek dem hastigt runt om i varm panna med lite olja.

Stek färdigt kycklingen i ugn 125 °C till en innertemperatur av 72 °C.

Stek morötterna gyllene i olja och tillsätt vitlök, soltorkad tomat, oliver och kalvfond, låt koka 1 minut.


Tillsätt parmesanost och smaka av med salt och peppar.

Skiva upp kycklingen och varva med morötter, sås och strö över de resterande örterna och pinjenötterna.

4 PORT
4 st Majskycklingbröstfilé
1 kruka Basilika, grovt hackade
1 kruka Bladpersilja, grovt hackade
1 kruka Timjan, grovt hackade
25 g Pinjenötter, rostade
2 st Vitlöksklyftor, tunt skivade
16 st Späda morötter
50 g Svarta Kalamataoliver, urkärnade och finhackade
50 g Soltorkade tomater, finhackade
100 g Riven parmesanost
3 dl Kalvfond

Olivolja till stekning


majskycklingfile
socialmediadelning

UGNSTEKT MAJSKYCKLINGKLUBBA

golden line

MED JORDÄRTSKOCKA, DRAGON
OCH MANDEL

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Dela kycklingklubborna i två delar i knävecket och gnid in dem med salt och olja.

Gnid in skockor och steklökar med salt och olja.

Baka sedan kycklingen, jordärtskockorna och löken i samma ugnsfasta form på 180ºC i ca 45 minuter.


Tillsätt dragon, citronjuice och grädde och baka ytterligare 10 minuter.

Avsluta genom att toppa med rivet citronskal och mandel.

4 PORT
4 st Majskycklingklubbor
12 st Jordärtskockor, skrubbade och delade
20 g Färsk dragon finhackad
12 st Steklökar skalade
4 dl Grädde
50 g Mandel, skalad och grovt hackad
1 st Citron, (rivet skal) och
2 tsk Citron juice
Olivolja
Salt
Svartpeppar


majskycklingklubbor
socialmediadelning

HEL MAJSKYCKLING

golden line

MED BRYNT SMÖR, TIMJAN, CITRON
OCH HONUNG, SAMT ROSTADE
PALSTERNACKOR MED HASSELNÖTTER,
SHITAKE OCH DRUVOR

golden line

GÖR SÅ HÄR:
Blanda samman 50 g brynt smör med soja, citronskal och honung och 5 kvistar timjan. Låt svalna och tryck in smöret under skinnet på kycklingen och krydda försiktigt med salt.

Stoppa in kycklingen i mitten av ugnen vid 225 ºC i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 ºC.

Lägg palsternackorna i samma ugnsform som kycklingen och låt allt steka klart i ugnen ca 45 minuter, ös kycklingen och palsternackorna då och då med fettet som bildas i formen.


Stek shiitakesvampen hastigt i varm stekpanna och tillsätt hasselnötter och druvor. Toppa palsternackorna vid servering med svamp/druvfräset.

Koka upp kalvfond och blanda med 50 g brynt smör och rödvinsvinäger, krydda med rikligt med svartpeppar och servera som vinaigrette till kycklingen.

4 PORT
1 st Majskyckling (hel)
3 msk Honung
3 msk Soja
50+50 g Brynt smör
1 st Citron (skalet av)
5+5 kvistar Timjan
4 st Stora palsternackor, skalade och i klyftor
200 g Vindruvor utan kärnor
50 g Rostade skalade hasselnötter
100 g Shiitakesvamp
1 dl Kalvfond
2 msk Rödvinsvinäger
Salt


hel majskyckling
socialmediadelning

- OM GULDFÅGELNS MAJSKYCKLING -

om guldfageln

Alla är överens, både stjärnkockar och vi vanliga konsumenter: Majskyckling är en delikatess. Den har en härlig gyllengul färg som den får av att fodret delvis består av majs. Köttet blir saftigt och har en viss sötma, vilket gör majskycklingen extra smakrik. Alla våra majskycklingar kommer från vårt eget kläckeri och har fötts upp av noggrant utvalda uppfödare från Småland.

En god kyckling börjar med en god uppväxt och våra majskycklingar har det bra i sina uppvärmda stallar där de går fritt på kutterspån med tillgång till vatten och foder. Lite lyckligare helt enkelt.

packshot
packshot hel majskyckling
packshot bröstfile
packshot kycklingklubba
packshot hel majskyckling
packshot bröstfile