Frågor & svar om Guldfågeln och svensk kyckling

1. Är kyckling från Guldfågeln svensk?

Svar: Kyckling från Guldfågeln är garanterat svensk. Den är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige.

2. Hur ser jag att kycklingen är svensk på förpackningen?

Svar: Kycklingen är märkt med Svensk Fågels märke som ser ut så här:

svensk_fagel_mini

3. Vem håller koll på uppfödarna?

Svar: Guldfågelns uppfödare är särskilt utvalda av Guldfågeln. Alla våra uppfödare uppfyller alla krav i branschorganisationen Svensk Fågels djuromsorgsprogram.

4. Blir inte transporterna långa för kycklingarna?

Svar: Guldfågelns uppfödare finns i närheten av våra anläggningar på Öland och i Falkenberg, så då blir inte transporterna till slakterierna så långa.

5. Vad är Guldfågelns mål?

Svar: Vårt mål är att Du ska känna att Guldfågeln ger Dig det bästa Du kan få av svenska kycklingar.

6. Kontrollerar Guldfågeln sin anläggning? Och hur ofta?

Svar: Guldfågeln är FSSC 22000– certifierade. Det innebär att vi arbetar enligt deras kvalitets- och säkerhetssystemet. Detta ledningssystem innebär att vi har rutiner för att säkerställa att vi levererar kvalitativa och säkra produkter. Revisionen sker 1 gång per år.

7. Hur lever kycklingen hos uppfödarna?

Svar: Guldfågelns kycklingar går fritt i stallar på golv som strös med kutterspån. De har fri tillgång till mat och friskt vatten.

8. Möras Guldfågelns kycklingbröstfilé?

Svar: Vår kycklingbröstfilé möras i en speciell mörningskyl. Därefter tillsätter vi 13% saltlake i våra frysta bröstfiléer. Tester har visat att upp till 13% saltlake förbättrar konsistensen samt gör kycklingbröstfilén mörare. Den saltlake vi tillsätter består endast av vatten samt små mängder socker och salt.

9. Innehåller kycklingens foder fiskmjöl?

Svar: Nej!, sedan många år tillbaka så är fiskmjöl borttaget från kycklingens foder.