Kycklingrätt_940x462px

Laga kyckling

Laga kyckling på rätt sätt och till rätt temperatur

Kyckling är både gott och nyttigt. Men för att det ska bli riktigt bra måste du tänka på hygienen, temperaturen och hur du förvarar kycklingen. Här hittar du några viktiga riktlinjer och matnyttiga tips. Viktigast av allt är hygienen – att steka till rätt innertemperatur och hålla rent och snyggt omkring dig.

Håll rent i köket

Ett rent kök är viktigt när du ska tillaga kyckling. Tänk därför på att diska knivar och skärbrädor noggrant efter att du har skurit i rå kyckling. Tvätta också dina händer och diskbänken noga. Om du använder en disktrasa för att torka bort saft som droppat från den råa kycklingen bör du kasta trasan efteråt.

Stek kycklingen till rätt temperatur

Se till att kycklingen blir ordentligt genomstekt. Innertemperaturen ska då vara 72°C för kyckling utan ben och 82°C för kyckling med ben. Kycklingen är klar när köttet lätt lossnar från benet,  kärntemperturen är 72°C eller 82°C  och köttsaften är helt klar utan rosa inslag.

Förvara rå kyckling separat från andra matvaror

Tänk på att inte blanda din råa kyckling med andra matvaror utan att ha tillagat den först.