Mästarfilé med apelsin- och kardemummasås med ugnsrostade rotfrukter & grönkålschips

Mästarfilé med apelsin- och kardemummasås med ugnsrostade rotfrukter & grönkålschips

4 pers

En marinerad mästarfilé med en gräddig sås med smaker av bl.a. apelsin och kardemumma.

Ingredienser

4 st Mästarfilé
Marinad:
0,5 apelsin, rivet skal och saft.
½-1 tsk kardemummakärnor, mortlade
2 msk olja, t.ex. oliv eller raps
1 vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
Sås:
1 schalottenlök, finhackad
4 dl grädde
1 msk soja
1 msk kycklingfond, koncentrerad
0,5 apelsin, rivet skal och saft
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
Salt och peppar
1 tsk mjöl + 0,5 dl grädde eller mjölk till redning (alt. Maizena)
Grönkålschips:
100 g grönkål, skölj och riv bladen i bitar
3 msk olivolja
Flingsalt
Till servering:
Ca 1 kg blandade rotfrukter/grönsaker t.ex. morötter, potatis, palsternacka, tomat.

Visa produkter som passar för recept

Gör så här

Marinad: Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg i Mästarfiléerna.
Grönkålschips: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda torkad grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke och massera in olivoljan i bladen. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 12-13 min.
Rotfrukter/grönsaker: Vrid upp ugnstemperaturen till 225 grader. Skölj rotfrukterna och skär dem i bitar och lägg i en ugnsform (formen bör vara av den storleken att även en form med kycklingfiléer ska få plats bredvid i ugnen, eller använda 200 grader varmluft). Ringla lite olivolja över rotfrukterna och ugnsrosta i ca 30 min. Rör om då och då.
Kycklingen: Ta upp Mästarfiléerna ur marinaden och bryn dem runt om i en stekpanna. Flytta sedan över dem till en smord ugnsform.
Sås: Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt grädde, soja, fond, skal och saft av apelsin och kardemumma i pannan. Låt koka upp, red sedan såsen med redningen.
När det är ca 15 min kvar av tiden för rotfrukterna, ställ in formen med kycklingfiléerna. Kycklingen är klar när saften är klar och innertemperaturen är 72 grader.
Servera kycklingen med sås och rotfrukter, toppa med grönkålschips.

Våra recept

 
 
Kategorier
Tillfällen
Världens kök