Laga kyckling med

Rätt temperatur

Tillagning av kyckling

Vi rekommenderar alltid att använda termometer när man tillagar kyckling. Det är alltid enklast att utgå från kycklingens innertemperatur. Temperaturen för kycklingdelar med ben är 82° vid benet, t.ex. hel kyckling, kycklingklubbor, kycklingben. Kyckling utan ben som kycklingfilé och lårfilé bör ha innertemperatur på 72° i den tjockaste delen av filén. En färdig kyckling har en klar saft och ett kött som lätt lossnar från benen. Med termometer får du ofta ett perfekt resultat och du behöver aldrig vara orolig om kycklingen är färdig eller inte.

Tina kyckling
Fryst kyckling kycklingen tinar du bäst i kylskåp, tar ca 1 dygn. Behöver det av någon anledning gå snabbare tina kycklingen i kallt vatten. Kycklingen måste vara helt tinad innan du tillagar den. Kyckling innehåller naturligt vatten så frysta filéer kommer att släppa ifrån sig en viss vätska.

Hygien & hantering

Vid tillagning av kyckling är det lika viktigt som vid all annan tillagning att tänka på livsmedelshygien och renligheten i köket.

  • Beblanda inte redskapen, bakterier kan lätt flyttas över mellan den råa och tillagade kycklingen.
  • Håll rent i köket och använd rena köksredskap.
  • Tvätta händerna både innan och efter hantering av kyckling.
  • Se till att kycklingen är genomstekt.
Tillagning av olika

Kycklingdelar

Olika kycklingdelar behöver olika tillagningstider och värme. När du läser om våra produkter här på hemsidan under "produkter" eller på påsen hittar du våra rekommenderade tillagningsråd på respektive produkt. Har du fler funderingar tveka inte att kontakta oss. Vi är duktiga på kyckling.
Produkter

Tillaga i stekpanna
Kycklingdelar som passar bäst att tillaga färdig i stekpanna är främst kyckling utan ben, tom t.ex. kycklingfilé, kycklinglårfilé hela eller i delar/strimlor. Läs alltid rekommendationerna på förpackningen. Stek först på högtemperatur för att få en härlig stekyta och stek sedan på medeltemperatur tills innertemperaturen uppnåtts och kycklingen är genomstekt. Undvik att lägga i för mycket kyckling i stekpannan åt gången. Vanligt är att man ger kycklingen färg i stekpannan för att sedan steka klart kycklingen i ugn på låg temperatur för att få en så saftig kyckling som möjligt men med fin färg.

Tillaga i ugn
Här kan man välja mellan att först steka kycklingen i stekpanna för stekyta, och därefter tillaga i ugnen tills rätt temperatur uppnåtts. Vid tillagning av hel kyckling kan temperaturen vara högre i början för att kycklingen ska få lite färg, för att sedan sänka temperaturen tills kycklingen når 82°C.

Kyckling i ugn

Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja

60min
3
(7)

Ugnsstekt Majskyckling­bröstfilé på grillat bröd med ärtor, parmesan & mynta

30min
4.4
(5)

Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs

60min
5
(10)

Grilla kyckling

Vill du istället grilla kyckling hittar du inspiration och grilltips här.
Läs mer