Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja

Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja

4 pers

Hel ugnsrostad majskyckling i ugn med en touch av citron och med både vit och grön sparris och en riktigt hemmagjord hollandaisesås.

Ingredienser

1 st Majskyckling (hel)
4 msk Citrontimjanblad
1 st Citron (skalet av)
12 st Sparris, vita
12 st Sparris, grön
3 dl Frissésallad, plockad
1 st Gemsallad, plockad i blad
300 g Smör
50 g Olivolja, kallpressad
2 st Äggulor
2 msk Citronjuice
1 dl Mandel, rostad
Salt & Svartpeppar

Visa produkter som passar för recept

Gör så här

Ta ut kycklingen ur kylen i god tid innan du påbörjar tillagningen, det är bättre för slutresultatet om ytan får torka något. Sätt ugnen på 200°C och smält smöret i en kastrull. Krydda kycklingen med salt, svartpeppar, citronskal och citrontimjan. Pensla med lite smör. Stek i ugnen i ca 45 min eller tills innertemperaturen är 82°C längst in vid benet. Pensla med smör flera gånger under stekningen.
Skala den vita sparrisen och dela ner i bitar. Skär bort den nedersta, träiga delen på den gröna sparrisen och skär i lika stora delar som den vita. Skölj salladen i kallt vatten. I ett vattenbad, vispa äggulorna tillsammans med citronjuicen och saft till tjock och fluffigt. Häll i det varma (ca 50°C) smöret i en tunn, jämn stråle samtidigt som du vispar. Blir såsen för tjock kan du spä med lite vatten under tiden. Det viktigaste är att såsen håller en jämn temperatur under hela processen. Avsluta med att vispa i olivoljan och smaka ev. av med mer salt och citron.
Vid servering, toppa såsen med den rostade mandeln. Stek sparrisen på hög temperatur i ca 2 min och krydda med salt och svartpeppar. Blanda med salladen och smaka av. Låt kycklingen vila i rumstemperatur ca 10 min innan servering.

Våra recept

 
 
Kategorier
Tillfällen
Världens kök