Recept

Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis

4.3
(8)
Som en variant av klassiska vichysoisse-soppan, det vill säga potatis- och purjolökssoppa, är denna goda rätt med saftig hel majskyckling som rostas över en plåt med potatis och purjolök. Det gör att saften från kycklingen droppar ner över potatisen och ger ett ännu godare slutresultat!
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 1 hel majskyckling
  • ½ kruka timjan
  • skal från 1 citron
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk mortlad rosépeppar
  • 1 msk salt
  • 4 msk olivolja
  • 800 g fast potatis, t ex amandine
  • ½ purjolök
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Några kvistar timjan
  • SÅS
  • 1 st schalottenlök
  • några kvistar färsk timjan
  • 1 dl utspädd kycklingbuljong (gör på fond eller ta från formen)
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

Tillagning:

  1. Mixa eller mortla samman med kryddolja med timjan, vitlök, citronskal, rosépeppar, salt och olivolja. Klipp eller skär upp kycklingen vid ryggbenet, knäck ut kycklingen och lägg den platt med bröstet uppåt. Tryck in örtolja mellan skinnet och köttet vid bröst, lår och där du kommer åt. Gnid in resten runt omkring kycklingen på skinnsidan. Låt gärna marinera i minst 4 timmar i kylskåp eller längre.

  2. Värm ugnen till 200 grader. Dela potatisarna på hälften. Skär purjolök i bitar som är ca 2 cm tjocka. Lägg potatis och purjolök på en plåt, ringla över lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite av den färska timjanen som finns kvar. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen. Sätt ett ugnsgaller med kycklingen precis ovanför så att fettet från kycklingen droppar ner på plåten. Rosta i ca 30 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och låt rosta i ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen är genomlagad (kontrollera med kökstermometer så att tempereraturen vid benen är 82 grader) och potatisen mjuk. Låt kycklingen vila under tiden som du kokar samman såsen.

  3. SÅS: Hacka schalottenlök och vitlök fint. Repa av bladen av den timjan som finns kvar. Fräs allt i smör tills löken är mjuk, slå sedan på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt grädde och kycklingbuljong, helst sky från potatisformen (från kycklingen) eller så gör du egen som du späder med fond. Låt koka upp och sjud i ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar och rör ner en klick smör. Mixa upp med stavmixer så såsen blir skummad precis innan servering tillsammans med kyckling, potatisen och en god grönsallad.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 8

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Hel Majskyckling ca 1300 g

Läs mer

Liknande recept

Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni

90min
4.5
(4)

Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp

90min
5
(3)

Fänkålsstekt majskyckling med vårgrönt, spenat och rucola

60min
3.3
(7)

Helstekt majskyckling med rostad sallad av grönkål, potatis, dill, valnötter & broccoli

60min
3.4
(7)

Helstekt majskyckling med fänkål, honung & svartpeppar

60min
3.2
(17)

Helstekt majskyckling med citron och timjanglace, rostad vitlöksgrädde, tomat, sparris och lök

70min
4.1
(28)

Helstekt Majskyckling med apelsin, peppar, pumpa och lök

70min
3.5
(2)

Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja

60min
3
(7)

Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs

60min
5
(10)

Glaserade Majskycklingben med frisk kålsallad

0
(0)