Ugnsbakad bröstfilé med bakade betor och vispat citrus- och fänkålssmör
Ingredienser
- 4 st Majskycklingbröstfilé
- 1 kg Blandade betor
- 3 st Rödlök
- 1 kruka Färsk timjan
- 1 msk Honung
- 2 tsk Citronsaft
- 50 g Rostad hackad mandel
- Salt och svartpeppar
- Olivolja + 1 msk smör
- 1 st Vitlöksklyfta
- 100 g Kylskåpskallt smör
- 1 tsk Mortlade fänkålsfrön
- 1 st Citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
- Flingsalt
Tillagning:
-
Värm ugnen till 150°C. Skala och skär betor och rödlök i tunna klyftor. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja, honung och citronsaft. Krydda med salt och peppar och ca 1 msk finhackad färsk timjan.
-
Krydda kycklingen med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och strimlad vitlök. Bryn kycklingen på hög värme i några minuter runt om tills kycklingen fått fin färg. Ös under stekningen med fettet från stekpannan med hjälp av en sked. Lägg kycklingen ovanpå betor och lök och ställ i mitten av ugnen. Låt steka tills kycklingen har en innertemperatur på ca 72°C. Ta ut kycklingen och låt den vila medan betorna och löken rostats mjuka.
-
Nu är det dags att vispa smöret. Smält 1/3 av smöret i en kastrull tills det börjar bli gyllenbrunt och lukta nötigt. Ta bort smöret från värmen och vispa ner resten av det kalla smöret skuret i små kuber. Vispa till ett vitt och fluffigt smör. Rör ner fänkål, skal och saft av citron och smaka av med flingsalt. Låt stå i rumstempereratur.
-
Skär upp kycklingen i grova skivor och servera med vispat smör, hackad mandel samt betorna och löken som du försiktigt vänder samman med hackad timjan.
Liknande recept
Läs mer om Bräserad majskycklingfilé med het majskräm och stringfries
Bräserad majskycklingfilé med het majskräm och stringfries
Läs mer om Teriyaki kyckling med spenat & mango-sallad St. Agur och sesampotatis
Teriyaki kyckling med spenat & mango-sallad St. Agur och sesampotatis
Läs mer om Spansk kycklingpaj
Spansk kycklingpaj
Läs mer om Parmesanpanerad kycklingfilé med grönkålspesto & sötpotatis
Parmesanpanerad kycklingfilé med grönkålspesto & sötpotatis
Läs mer om Tvådelad kycklingfilé i asiatisk marinad & nudelsallad
Tvådelad kycklingfilé i asiatisk marinad & nudelsallad
Läs mer om Mannerströms Kycklingsaltimbocca med risotto och olivsky
Mannerströms Kycklingsaltimbocca med risotto och olivsky
Läs mer om Chili och paprika kyckling med en kall chilisås
Chili och paprika kyckling med en kall chilisås
Läs mer om Kycklingfilé med oliv och grönsaksröra
Kycklingfilé med oliv och grönsaksröra
Läs mer om Korvspäckad kycklingfilé med garlic rise
Korvspäckad kycklingfilé med garlic rise
Läs mer om Festkyckling i Portvin