Fluffig moussaka med potatis, aubergine och tomat
 
			Ingredienser
- 1 pkt Marinerad kycklinglårfilé med glaze
- 2 st aubergine
- 400 g mjölig potatis
- olivolja
- 1.5 dl riven smakrik ost
- OSTSÅS
- 50 g smör
- 0.75 dl vetemjöl
- 7 dl mjölk, 3 %
- 1 krm riven muskot
- 2 -3 st vitlöksklyftor
- salt och vitpeppar
- 75 g smakrik riven ost, t ex västerbottensost eller lagrad prästost
- TOMATSÅS
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 st morötter
- 2 st stjälkar selleri
- 4 tsk mald kanel
- 1 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 3 dl vatten
- 1 kruka basilika (ca 6 stjälkar)
- 1 krm chiliflakes eller finhackad chili (kan väljas bort)
- salt och peppar
Tillagning:
- 
	Värm ugnen till 175°C. 
- 
	Skiva auberginen tunt (ca 1/2 cm, bäst på mandolin) och lägg ut på plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen tills auberginen börjar få lite färg, men inte för mycket. 
- 
	Hacka gul lök, vitlök, morot och selleri fint och fräs i en kastrull med generöst med olivolja i botten. Tillsätt kanel, tomatpuré och låt fräsa lite till. Tillsätt krossade tomater och vatten och låt koka upp på medelvärme. Låt sjuda under lock i ca 10 min. tills tomatsåsen kokat samman. 
- 
	Krydda med salt och peppar och rör ner finhackad basilika. 
- 
	Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjöl och finstrimlad vitlök. Låt fräsa en kort stund och tillsätt lite av mjölken under tiden du vispar så att mjölblandningen löser sig i mjölken. Slå på resten av mjölken, krydda med salt, peppar och muskot och låt koka upp på svag värme. 
- 
	Sjud ett par minuter, rör om då och då under tiden. Rör ner den rivna osten och låt den smälta i såsen. 
- 
	Ställ kastrullen åt sidan. 
- 
	Ringla olivolja i botten av en större ugnsform (t ex paj- eller gratängform) varva tunt skivad potatis (gärna på mandolin) i botten så att den täcks helt, krydda med salt. Varva sedan rostad aubergin, tomatsås och ostsås som när du bygger en lasagne. Avsluta med ostsås och fördela lite extra riven ost på toppen. 
- 
	Gratinera i mitten av ugnen på 175°C i ca 30 minuter. Servera till kycklingen. 
 
				Liknande recept
 Läs mer om Havre-sallad med grillad sparris och ruccoladressing
		Läs mer om Havre-sallad med grillad sparris och ruccoladressing
	
	Havre-sallad med grillad sparris och ruccoladressing
 Läs mer om Tomatsallad med vitlöksolja, Burrata och krispig panko
		Läs mer om Tomatsallad med vitlöksolja, Burrata och krispig panko
	
	Tomatsallad med vitlöksolja, Burrata och krispig panko
 Läs mer om Rostad auberginekräm med yoghurt, granatäpple och mynta
		Läs mer om Rostad auberginekräm med yoghurt, granatäpple och mynta
	
	Rostad auberginekräm med yoghurt, granatäpple och mynta
 Läs mer om Loaded potatoes med picklad lök, getost och chili
		Läs mer om Loaded potatoes med picklad lök, getost och chili
	
	Loaded potatoes med picklad lök, getost och chili
 Läs mer om Mac ´n cheese med ostbågar, koriander & salladslök
		Läs mer om Mac ´n cheese med ostbågar, koriander & salladslök
	
	Mac ´n cheese med ostbågar, koriander & salladslök
 Läs mer om Hasselbackspotatis med rosmarin, citron & vitlök
		Läs mer om Hasselbackspotatis med rosmarin, citron & vitlök
	
	Hasselbackspotatis med rosmarin, citron & vitlök
 Läs mer om Salladsklyftor med blue cheese-dressing och bacon
		Läs mer om Salladsklyftor med blue cheese-dressing och bacon
	
	Salladsklyftor med blue cheese-dressing och bacon
 Läs mer om Grillfilé Sandwich med tomat & coleslaw
		Läs mer om Grillfilé Sandwich med tomat & coleslaw
	
	Grillfilé Sandwich med tomat & coleslaw
 Läs mer om Grillad Kyckling med lök & vaxbönsallad Dijonaisse
		Läs mer om Grillad Kyckling med lök & vaxbönsallad Dijonaisse
	
	Grillad Kyckling med lök & vaxbönsallad Dijonaisse
 Läs mer om Fattoush – krispig sallad med granatäpple och stekt libabröd
		Läs mer om Fattoush – krispig sallad med granatäpple och stekt libabröd
	
	