Recept

Tomatsallad med vitlöksolja, Burrata och krispig panko

4.2
(10)
Här har vi en tomatsallad som är extra allt! Vitlöksoljan kan du förbereda någon dag i förväg då den håller i ca 2 veckor i rumstemperatur. Genom att försiktigt krama tomaterna blir allt lite saftigare och smakerna mer komplexa. Otroligt gott!
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

Tillagning:

  1. Börja med vitlöksoljan (som räcker till mer än bara denna salladen). Häll olivoljan i en ugnsfast lite mindre form. Dela den hela vitlöken på mitten horisontellt och lägg i olivoljan med snittytan nedåt. Rosta i mitten av ugnen på 150°C i ca 45 min tills vitlöken är gyllenbrun. Låt vitlöken svalna i oljan och ta sedan upp den. Sila oljan och häll på rengjord flaska eller burk. Själva vitlöksklyftorna är ljuvliga att mosa samman med smör till ett gott kryddsmör eller att använda smöret till vitlöksbröd.

  2. Skär tomaterna på mitten eller i klyftor beroende på hur stora de är. Lägg i en skål och ringla över ca 0,5 dl vitlöksolja och krydda med salt. Tvätta händerna och krama försiktigt tomaterna så de börjar släppa ifrån sig lite saft. Låt stå i 15 min.

  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs pankon på svag värme och under omrörning tills brödsmulorna är gyllene. Krydda med salt och blanda med rivet citronskal. Vänd ner finhackad dill och basilika i tomatsalladen och lägg upp på ett fat. Lägg burratan och toppa med lite mer vitlöksolja, krispig panko och lite flingsalt. Servera genast med den nygrillade kycklingen.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 4.2 / 5. Antal röster: 10

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Liknande recept

Rostad auberginekräm med yoghurt, granatäpple och mynta

30min
5
(1)

Loaded potatoes med picklad lök, getost och chili

45min
3.2
(5)

Fattoush – krispig sallad med granatäpple och stekt libabröd

30min
3
(2)