Recept

Fluffig moussaka med potatis, aubergine och tomat

4.7
(6)
Generöst med ostsås och rostad aubergin är hemligheten bakom den här maffiga, läckra moussakan som är ett perfekt matigt tillbehör till Guldfågelns marinerade kyckling.
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 1 pkt Marinerad kycklinglårfilé med glaze
  • 2 st aubergine
  • 400 g mjölig potatis
  • olivolja
  • 1.5 dl riven smakrik ost
  • OSTSÅS
  • 50 g smör
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk, 3 %
  • 1 krm riven muskot
  • 2 -3 st vitlöksklyftor
  • salt och vitpeppar
  • 75 g smakrik riven ost, t ex västerbottensost eller lagrad prästost
  • TOMATSÅS
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 2 st stjälkar selleri
  • 4 tsk mald kanel
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 kruka basilika (ca 6 stjälkar)
  • 1 krm chiliflakes eller finhackad chili (kan väljas bort)
  • salt och peppar

Tillagning:

  1. Värm ugnen till 175°C.

  2. Skiva auberginen tunt (ca 1/2 cm, bäst på mandolin) och lägg ut på plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen tills auberginen börjar få lite färg, men inte för mycket.

  3. Hacka gul lök, vitlök, morot och selleri fint och fräs i en kastrull med generöst med olivolja i botten. Tillsätt kanel, tomatpuré och låt fräsa lite till. Tillsätt krossade tomater och vatten och låt koka upp på medelvärme. Låt sjuda under lock i ca 10 min. tills tomatsåsen kokat samman.

  4. Krydda med salt och peppar och rör ner finhackad basilika.

  5. Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjöl och finstrimlad vitlök. Låt fräsa en kort stund och tillsätt lite av mjölken under tiden du vispar så att mjölblandningen löser sig i mjölken. Slå på resten av mjölken, krydda med salt, peppar och muskot och låt koka upp på svag värme.

  6. Sjud ett par minuter, rör om då och då under tiden. Rör ner den rivna osten och låt den smälta i såsen.

  7. Ställ kastrullen åt sidan.

  8. Ringla olivolja i botten av en större ugnsform (t ex paj- eller gratängform) varva tunt skivad potatis (gärna på mandolin) i botten så att den täcks helt, krydda med salt. Varva sedan rostad aubergin, tomatsås och ostsås som när du bygger en lasagne. Avsluta med ostsås och fördela lite extra riven ost på toppen.

  9. Gratinera i mitten av ugnen på 175°C i ca 30 minuter. Servera till kycklingen.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 6

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Marinerad kycklinglårfilé Green Chili BBQ

Läs mer

Liknande recept

Havre-sallad med grillad sparris och ruccoladressing

4.5
(2)

Snabb Caesar-flirtande sallad med yoghurtdressing smaksatt med sardell, citron och vitlök

5
(6)

Tomatsallad med vitlöksolja, Burrata och krispig panko

60min
4.1
(22)

Rostad auberginekräm med yoghurt, granatäpple och mynta

30min
3.5
(2)

Loaded potatoes med picklad lök, getost och chili

45min
4.2
(11)

Krämig potatissallad med jalapeño, pumpakärnor och parmesan

30min
3.5
(25)

Hasselbackspotatis med rosmarin, citron & vitlök

55min
4.2
(59)

Kycklingshawarma på grillad kyckling

30min
5
(1)

Green chili slaw

20min
0
(0)

Fattoush – krispig sallad med granatäpple och stekt libabröd

30min
3
(2)