Hel Majskyckling i gryta
 
			Ingredienser
- 1 st Hel Majskyckling
- 1 sats Rimningslag (2 liter vatten, 150 g salt, 150 g socker, 4 skivor färsk ingefära, 1 msk hel svartpeppar, 2 tsk hel vitpeppar, 2 krossade vitlöksklyftor, 1 msk torkad timjan, rosmarin eller dragon)
- 1 dl Vitt vin
- 2 msk Olivolja
- 1 tsk Salt
- 0.5 tsk Nymalen svartpeppar
- 1 tsk torkad (eller färsk finhackad) timjan, rosmarin eller dragon
- 1 kg Potatis
- 500 g Palsternacka
- 2 st Rödlök
- 5 st Vitlöksklyfta
- 0.5 pkt Kalkonbacon
- 3 dl Röda vindruvor
- Salt och Svartpeppar
- 2 msk Smör
- 0.5 msk Honung
Tillagning:
- 
	Börja dagen före eller på morgonen med att rimma kycklingen. Koka upp allt till lagen och låt sjuda tills socker och salt löst sig. Låt lagen kallna helt och lägg sedan ner kycklingen i lagen. (enklast i en gryta med lock där kycklingen precis ryms). Låt rimma i kylskåp i ca 12-18 timmar och ta sedan upp kycklingen ur rimningslagen. 
- 
	Värm ugnen till 200°C. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar, skär rödlöken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna. Sväng runt grönsakerna med olja, salt, peppar och hälften av örterna. 
- 
	Krydda kycklingen med lite salt och peppar runt om och lägg den i en ugnsform med lock. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Häll över vin och olivolja och resten av örterna. Sätt på locket och ställ in i nedre delen av ugnen. 
- 
	Låt rosta i ca 1,5 h, ta sen av locket och rosta i ytterligare 25 min. 
- 
	Strimla bacon och skär vindruvorna i mindre bitar. Stek bacon och vindruvor i smör tills baconet börjar få färg. Ringla över honung, krydda med salt och peppar och låt fräsa på i någon minut till så att honungen smälter. Fördela bacon-fräs och smör runt kycklingen och servera. 
- 
	Tips! I botten finns en härlig sky som efter silning är en väldigt god sås. 
 
				Liknande recept
 Läs mer om Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis
		Läs mer om Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis
	
	Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis
 Läs mer om Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni
		Läs mer om Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni
	
	Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni
 Läs mer om Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp
		Läs mer om Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp
	
	Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp
 Läs mer om Indonesisk kycklinggratäng
		Läs mer om Indonesisk kycklinggratäng
	
	Indonesisk kycklinggratäng
 Läs mer om Tomat- och getostgratinerad kycklingcannelloni med bladspenat
		Läs mer om Tomat- och getostgratinerad kycklingcannelloni med bladspenat
	
	Tomat- och getostgratinerad kycklingcannelloni med bladspenat
 Läs mer om Basilika & mandelbakad Tvådelad kycklingfilé m. olivfrittata
		Läs mer om Basilika & mandelbakad Tvådelad kycklingfilé m. olivfrittata
	
	Basilika & mandelbakad Tvådelad kycklingfilé m. olivfrittata
 Läs mer om Kyckling på potatisbädd
		Läs mer om Kyckling på potatisbädd
	
	Kyckling på potatisbädd
 Läs mer om Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja
		Läs mer om Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja
	
	Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja
 Läs mer om Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs
		Läs mer om Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs
	
	Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs
 Läs mer om Festkyckling i Portvin
		Läs mer om Festkyckling i Portvin
	
	