Kycklingfilé med apelsin- och kardemummasås med ugnsrostade rotfrukter & grönkålschips
Ingredienser
- 4 st Kycklingfiléer
- 0.5 st Apelsin, skal och saft
- 0.5 st Kardemummakärnor, mortlade
- 2 msk Olja
- 1 st Vitlöksklyfta, pressad
- Svartpeppar
- 1 st Schalottenlök, finhackad
- 4 dl Grädde
- 1 msk Soja
- 1 msk Kycklingfond, koncentrerad
- 0.5 st Apelsin, saft och skal
- 0.5 tsk Kardemummakärnor, mortlade
- Salt och peppar
- 1 tsk Mjöl + 0,5 dl mjölk eller grädde till redning (alt. maizena)
- 100 g Grönkålschips, skölj och riv bladen i bitar
- 3 msk Olivolja
- Flingsalt
- 1 kg Blandade grönsaker/rotfrukteter
Tillagning:
-
Marinad: Blanda skal och saft från apelsin, kardemummakärnor, olja, vitlök och svartpeppar och lägg i kycklingfiléerna.
-
Grönkålschips: Sätt ugnen på 175°C. Blanda torkad grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke och massera in olivoljan i bladen. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 12-13 min.
-
Rotfrukter/grönsaker: Vrid upp ugnstemperaturen till 225°C. Skölj rotfrukterna och skär dem i bitar och lägg i en ugnsform (formen bör vara av den storleken att även en form med kycklingfiléer ska få plats bredvid i ugnen, eller använda 200°C varmluft). Ringla lite olivolja över rotfrukterna och ugnsrosta i ca 30 min. Rör om då och då.
-
Kycklingen: Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden och bryn dem runt om i en stekpanna. Flytta sedan över dem till en smord ugnsform.
-
Sås: Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt grädde, soja, fond, skal och saft av apelsin och kardemumma i pannan. Låt koka upp, red sedan såsen med redningen.
-
När det är ca 15 min kvar av tiden för rotfrukterna, ställ in formen med kycklingfiléerna. Kycklingen är klar när saften är klar och innertemperaturen är 72°C.
-
Servera kycklingen med sås och rotfrukter, toppa med grönkålschips.
Liknande recept
Läs mer om Bräserad majskycklingfilé med het majskräm och stringfries
Bräserad majskycklingfilé med het majskräm och stringfries
Läs mer om Ugnsbakad bröstfilé med bakade betor och vispat citrus- och fänkålssmör
Ugnsbakad bröstfilé med bakade betor och vispat citrus- och fänkålssmör
Läs mer om Örtstekt kycklingbröstfilé, kantarellsås & rostade småpotatisar
Örtstekt kycklingbröstfilé, kantarellsås & rostade småpotatisar
Läs mer om Spansk kycklingpaj
Spansk kycklingpaj
Läs mer om Parmesanpanerad kycklingfilé med grönkålspesto & sötpotatis
Parmesanpanerad kycklingfilé med grönkålspesto & sötpotatis
Läs mer om Paprikafyllda kycklingrullader med pepparsås
Paprikafyllda kycklingrullader med pepparsås
Läs mer om Tvådelad kycklingfilé i asiatisk marinad & nudelsallad
Tvådelad kycklingfilé i asiatisk marinad & nudelsallad
Läs mer om Mannerströms Kycklingsaltimbocca med risotto och olivsky
Mannerströms Kycklingsaltimbocca med risotto och olivsky
Läs mer om Kycklingfilé i Mousserande Vin
Kycklingfilé i Mousserande Vin
Läs mer om Cheddar-o spenatspäckad parmalindad Tvådelad kycklingfilé