Recept

Ugnsbakad bröstfilé med bakade betor och vispat citrus- och fänkålssmör

4.3
(14)
Här bakas kyckling, betor och lök på samma plåt och serveras med ett krämigt och fluffigt smör som vispas med citron och fänkålsfrön. Det vispade smöret håller sig krämigt så länge det förvaras i rumstempereratur, men kommer garanteras ätas upp innan man behöver börja tänka på rester…
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 4 st Solbacka kycklingbröstfilé
  • 1 kg Blandade betor
  • 3 st Rödlök
  • 1 kruka Färsk timjan
  • 1 msk Honung
  • 2 tsk Citronsaft
  • 50 g Rostad hackad mandel
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja + 1 msk smör
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 100 g Kylskåpskallt smör
  • 1 tsk Mortlade fänkålsfrön
  • 1 st Citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
  • Flingsalt

Tillagning:

  1. Värm ugnen till 150°C. Skala och skär betor och rödlök i tunna klyftor. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja, honung och citronsaft. Krydda med salt och peppar och ca 1 msk finhackad färsk timjan.

  2. Krydda kycklingen med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och strimlad vitlök. Bryn kycklingen på hög värme i några minuter runt om tills kycklingen fått fin färg. Ös under stekningen med fettet från stekpannan med hjälp av en sked. Lägg kycklingen ovanpå betor och lök och ställ i mitten av ugnen. Låt steka tills kycklingen har en innertemperatur på ca 72°C. Ta ut kycklingen och låt den vila medan betorna och löken rostats mjuka.

  3. Nu är det dags att vispa smöret. Smält 1/3 av smöret i en kastrull tills det börjar bli gyllenbrunt och lukta nötigt. Ta bort smöret från värmen och vispa ner resten av det kalla smöret skuret i små kuber. Vispa till ett vitt och fluffigt smör. Rör ner fänkål, skal och saft av citron och smaka av med flingsalt. Låt stå i rumstempereratur.

  4. Skär upp kycklingen i grova skivor och servera med vispat smör, hackad mandel samt betorna och löken som du försiktigt vänder samman med hackad timjan.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 14

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Solbacka Kycklingbröstfilé 4-pack

Läs mer

Liknande recept

Ugnsgratinerad kycklingfilé med soltorkade tomater, oliver & basilika

30min
1.5
(2)

Ungsgratinerad kyckling med rökt sidfläsk

30min
5
(3)

Festkyckling i Portvin

20min
5
(2)