Recept

Bacongrillad Solbacka kyckling med gräddkokt savoykål, syrad rödkål och buljongkokt potatis

5
(3)
Fredrik Eriksson har briljerat med vår härliga Solbacka kyckling. Fantastiska smaker som gifter sig i munnen.
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 1 st Hel Solbacka kyckling
  • 1 pkt Bacon eller sida av bacon, tunt skivat.
  • 0.5 st Vitlök
  • 1 st Citron
  • Vitpeppar
  • Salt
  • 2 msk Soja
  • Smör/olivolja
  • Lite vitt vin
  • 0.5 st Huvud savoykål - lite mindre om det är väldigt stort.
  • 2 dl Grädde
  • Dijonsenap
  • 1 st Knippe persilja
  • Salt och vitpeppar
  • 0.25 st Rödkålshuvud
  • 1 dl Svartvinbärsgelé/saft
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2 msk Honung
  • 1 dl Rödvin
  • Salt
  • 12 st Amadine potatisar
  • 1 st Bananschalottenlök
  • 1 st Liten morot
  • 2 st Lagerblad
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 st Grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl Vitt vin
  • Olivolja
  • Vatten

Tillagning:

  1. Kyckling - Snitta låret lite på kycklingen. Dela citronen och vitlök och fyll kycklingen, salta och peppra. Pensla med soja. Fördela baconet på kycklingen. Sätt den på ett galler med en plåt under i ugnen på 200°C, om baconet blir för krispigt sänk värmen något. Kycklingen ska vara i ugn i ca 1,20 min (82°C) när lårköttet lätt lossnar från benet. Ta ut kycklingen, låt svalna och tranchera upp den. Vispa ur plåten (god kycklingsmak där) med lite vitt vin. Värmehåll kycklingen sedan.

  2. Gräddkokt savoykål - Plocka bladen, ta bort rotfästet och finstrimla. Koka av det i lättsaltat vatten i nån minut. Koka ner grädden lite, smaksätt med dijon, salt, vitpeppar. Vänd ner kålen, avsluta med rikligt med persilja.

  3. Syrad rödkål - Finstrimla rödkålen och koka den med svartvinbärsgelé (saft), vinäger, honung, rödvin och salt under lock i 20-30 min så att det kokar ihop, smaksätt med ev lite mer vinäger. Det ska upplevas som relativt hög syra.

  4. Potatis - Skala potatisen och skär dem i grova skivor. Skiva lök, morot och vitlök. Fräs allt i olivolja, tillsätt lagerblad, lite salt grönsaksbuljong, vitt vin och koka under lock. Serveras med lite persilja och buljong. Resten av buljongen är perfekt till en soppa i veckan.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Solbacka hel kyckling

Läs mer

Liknande recept

Indonesisk kycklinggratäng

45min
3.5
(31)

Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja

60min
3
(7)

Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs

60min
5
(4)