Solbackakyckling
Ingredienser
- 1 st Solbacka hel kyckling
- 1 sats Rimningslag (2 liter vatten, 150 g salt, 150 g socker, 4 skivor färsk ingefära, 1 msk hel svartpeppar, 2 tsk hel vitpeppar, 2 krossade vitlöksklyftor, 1 msk torkad timjan, rosmarin eller dragon)
- 1 dl Vitt vin
- 2 msk Olivolja
- 1 tsk Salt
- 0.5 tsk Nymalen svartpeppar
- 1 tsk torkad (eller färsk finhackad) timjan, rosmarin eller dragon
- 1 kg Potatis
- 500 g Palsternacka
- 2 st Rödlök
- 5 st Vitlöksklyfta
- 0.5 pkt Kalkonbacon
- 3 dl Röda vindruvor
- Salt och Svartpeppar
- 2 msk Smör
- 0.5 msk Honung
Tillagning:
-
Börja dagen före eller på morgonen med att rimma kycklingen. Koka upp allt till lagen och låt sjuda tills socker och salt löst sig. Låt lagen kallna helt och lägg sedan ner kycklingen i lagen. (enklast i en gryta med lock där kycklingen precis ryms). Låt rimma i kylskåp i ca 12-18 timmar och ta sedan upp kycklingen ur rimningslagen.
-
Värm ugnen till 200°C. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar, skär rödlöken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna. Sväng runt grönsakerna med olja, salt, peppar och hälften av örterna.
-
Krydda kycklingen med lite salt och peppar runt om och lägg den i en ugnsform med lock. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Häll över vin och olivolja och resten av örterna. Sätt på locket och ställ in i nedre delen av ugnen.
-
Låt rosta i ca 1,5 h, ta sen av locket och rosta i ytterligare 25 min.
-
Strimla bacon och skär vindruvorna i mindre bitar. Stek bacon och vindruvor i smör tills baconet börjar få färg. Ringla över honung, krydda med salt och peppar och låt fräsa på i någon minut till så att honungen smälter. Fördela bacon-fräs och smör runt kycklingen och servera.
-
Tips! I botten finns en härlig sky som efter silning är en väldigt god sås.