Recept

Solbackakyckling

3.7
(158)
Här har vi en riktig söndagsmiddag där allt tillreds i en gryta i ugnen och blir magi tillsammans med ett bacon- och druvfräs som man sedan toppar allt med. Genom att rimma hela kycklingen säkrar man upp så att allt kött på kycklingen får ordentligt med smak och sälta. Kräver inte särskilt mycket arbetskraft - men gör stor skillnad
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 1 st Solbacka hel kyckling
  • 1 sats Rimningslag (2 liter vatten, 150 g salt, 150 g socker, 4 skivor färsk ingefära, 1 msk hel svartpeppar, 2 tsk hel vitpeppar, 2 krossade vitlöksklyftor, 1 msk torkad timjan, rosmarin eller dragon)
  • 1 dl Vitt vin
  • 2 msk Olivolja
  • 1 tsk Salt
  • 0.5 tsk Nymalen svartpeppar
  • 1 tsk torkad (eller färsk finhackad) timjan, rosmarin eller dragon
  • 1 kg Potatis
  • 500 g Palsternacka
  • 2 st Rödlök
  • 5 st Vitlöksklyfta
  • 0.5 pkt Kalkonbacon
  • 3 dl Röda vindruvor
  • Salt och Svartpeppar
  • 2 msk Smör
  • 0.5 msk Honung

Tillagning:

  1. Börja dagen före eller på morgonen med att rimma kycklingen. Koka upp allt till lagen och låt sjuda tills socker och salt löst sig. Låt lagen kallna helt och lägg sedan ner kycklingen i lagen. (enklast i en gryta med lock där kycklingen precis ryms). Låt rimma i kylskåp i ca 12-18 timmar och ta sedan upp kycklingen ur rimningslagen.

  2. Värm ugnen till 200°C. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar, skär rödlöken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna. Sväng runt grönsakerna med olja, salt, peppar och hälften av örterna.

  3. Krydda kycklingen med lite salt och peppar runt om och lägg den i en ugnsform med lock. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Häll över vin och olivolja och resten av örterna. Sätt på locket och ställ in i nedre delen av ugnen.

  4. Låt rosta i ca 1,5 h, ta sen av locket och rosta i ytterligare 25 min.

  5. Strimla bacon och skär vindruvorna i mindre bitar. Stek bacon och vindruvor i smör tills baconet börjar få färg. Ringla över honung, krydda med salt och peppar och låt fräsa på i någon minut till så att honungen smälter. Fördela bacon-fräs och smör runt kycklingen och servera.

  6. Tips! I botten finns en härlig sky som efter silning är en väldigt god sås.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 3.7 / 5. Antal röster: 158

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Solbacka hel kyckling

Läs mer

Liknande recept

Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis

80min
3.9
(15)

Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni

90min
4.2
(5)

Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp

90min
5
(4)

Bacongrillad Solbacka kyckling med gräddkokt savoykål, syrad rödkål och buljongkokt potatis

90min
4.6
(5)

Indonesisk kycklinggratäng

45min
3.8
(42)

Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja

60min
3
(7)

Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs

60min
5
(10)

Glaserade Majskycklingben med frisk kålsallad

0
(0)

Festkyckling i Portvin

20min
3.7
(3)

Dragonkyckling i ugn

45min
0
(0)