Recept

Kycklingsallad med krämig saffran- och apelsindressing, fänkål, mynta och basilika

4.4
(10)
Här har vi allt annat än en alldaglig kycklingsallad! Fräscha örter, hetta och en magisk krämig dressing med både syra, sötma och beska. Och en saftig kyckling som huvudpersonen såklart!
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 4 st Solbacka kycklingbröstfilé
  • 0.5 st Apelsin, ekologisk
  • 2.5 msk Honung
  • 1.5 dl Vatten, eller mer
  • 1 tsk Vitvinsvinäger
  • 0.5 g Saffran
  • 1 st Fänkål
  • 50 g Blandad grovhackad sallad (gärna med lite beska blad)
  • 1 kruka Basilika
  • 1 kruka Mynta
  • 0.5 st Rödlök
  • 0.5 st Röd chili, t.ex. spansk peppar

Tillagning:

  1. Skär apelsinen i 6 tunna klyftor och ta bort eventuella kärnor. Lägg i en liten kastrull, häll på honung, saffran och vinäger och så pass mycket vatten att det precis täcker klyftorna. Rör om, lägg på ett lock och sjud på svag värme i ca 45 min tills apelsinerna är mjuka och vätskan kokat ner till en sirap som är totalt mängd ca 3 msk. Rör om då och då under tiden och tillsätt eventuellt mer vatten under kokningen om vätskan kokar ner för snabbt. Mixa allting till en slät dressing, tillsätt därefter 2 tsk citronsaft och 1 msk neutral olja och mixa hastigt samman. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

  2. Sätt ugnen på 150°C. Hetta upp en stekpanna med olja, krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn kycklingen i stekpannan ett par minuter på varje sida och lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form och baka färdigt i ugnen tills innertemperaturen är ca 72°C. Ta ut kycklingen och låt den vila i ca 10 min.

  3. Strimla fänkålen riktigt tunt, helst på mandolin. Riv kycklingen till tunna strimlor, det går enklast med en gaffel. Strimla rödlöken. Blanda lök, kyckling och fänkål med dressingen tills du får en krämig sallad. Blanda upp med den grovhackade salladen, basilika, mynta och strimlad chili och servera genast.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 10

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Liknande recept